Smaller Default Larger

Zdrowa dieta to prawidłowy wzrost, rozwój, stan zdrowia, dobra wydajność pracy, kondycja, samopoczucie oraz zmniejszenie ryzyka wielu chorób. Dlatego warto było wysłuchać prelekcji dietetyka, który odwiedził nas 27 września 2021 r.

Jak dowiedzieli się uczniowie klas czwartych, prawidłowa dieta to jednak nie wszystko, bardzo ważna jest bowiem aktywność fizyczna. Siedzący tryb życia sprzyja tyciu, a otyłość może prowadzić do poważnych chorób układu krwionośnego, cukrzycy, udaru mózgu czy nowotworów.

Okazuje się, że zdrowie człowieka w większości zależy od stylu życia, więc przypomnijmy sobie pewne zasady:

  • Codzienna aktywność fizyczna i odpowiednia dieta są kluczem do zdrowia. Przede wszystkim strzeż się nadwagi i otyłości – sprawdzaj regularnie wysokość i masę ciała.
  • Bądź codziennie aktywny fizycznie i ograniczaj oglądanie telewizji, korzystanie
    z komputera i innych urządzeń elektronicznych.
  • Wysypiaj się, aby twój mózg mógł wypocząć.
  • Podstawą prawidłowej diety jest różnorodność spożywanych produktów. Jedz 3 – 5 posiłków dziennie, w tym koniecznie śniadanie. Pamiętaj, że przerwy między posiłkami nie powinny być dłuższe niż 4 godziny. Po jedzeniu myj zęby.
  • Znaczną część twojej codziennej diety powinny stanowić warzywa. Codziennie jedz również owoce.
  • Jedz produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste (np. chleb razowy czy pełnoziarnisty, grube kasze) powinny być dla ciebie głównym źródłem energii.
  • Codziennie spożywaj mleko i jego przetwory: jogurty, kefiry, sery.
  • Wybieraj tłuszcze roślinne zamiast zwierzęcych.
  • Spożywaj głównie mięso drobiowe, ryby oraz nasiona roślin strączkowych, np. grochu, fasoli, soi, ograniczaj spożycie tłustego mięsa czerwonego.
  • W codziennej diecie ograniczaj spożycie cukru i soli. Nie spożywaj słodkich napojów oraz słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami), nie jedz słonych przekąsek
    i produktów typu fast food.
  • Dostarczaj organizmowi wystarczającą ilość płynów (głównie wody) – minimum 2 litry dziennie.

 

Anna Ziemba